Sklep

Pomsta DVD

Nagranie przedstawienia Pomsty, które miało miejsce w Chorzowskim Domu Kultury w Chorzowie.

Cena: PLN40.00

Ryszard Til – Gruba Faktura

Ryszard Til (1948). Autor powieści „miłość@tlen.pl” (2003 r.) i zbioru wierszy „o niej dla niej” (2005 r.). Z Ewą Prochaczek opublikował kolejną powieść „Moje remedium – czyli blank fajne dzieciństwo” (2005 r.). Polskie Radio i Telewizja nagrodziły jego sztukę pt. „Iruszka”.

Powieść Ryszarda Tila „Gruba faktura” jest bez wątpienia tekstem o współczesności. Historią o wzlocie i upadku bohatera, którego doskonale skądś znamy… I to zarówno wówczas, gdy w nienagan­nym garniturze, gładko ogolony rozsiewa zapach dobrej whisky markowej wody kolońskiej, jak i wtedy – gdy przyspieszamy kro­ku żeby ominąć wymiętego clocharda. Facet utrwalił się w naszej pamięci. Co więcej dba, byśmy go nie zapomnieli! I co chwilę wy­rasta przed nami, raz jako postać serialu, kiedy indziej reportażu czy newsa. Widzimy go też i domyślamy się na ulicy. Jednym sło­wem Ryszard Til ulepił swojego bohatera z „tej ziemi”, z „gliny”. Jego kariera pozbawiona jest w zasadzie patosu. Wyzuta z heroi­zmu zmagań o rzeczy wielkie (wielkie pieniądze, wielką miłość, wielkie znaczenie, czy sens). Jest jakiś komfort, jakiś układ, są pieniądze, mniejsza czy większa niezależność. No i jest parę py­tań, tak naprawdę nie zadanych wprost: o sens, o miłość, o grani­ce i reguły gry. Gry która dziwnie szybko się toczy…

Cena: PLN40.00

Śląski szałot CD

Śląski szałot z piosenek Mariana Makuli” to najnowsza propozycja wydawnicza Ferajny Makuli. Siedemnaście utworów – zarówno nowe jak i stare hity w odświeżonym brzmieniu.

Na płycie śpiewają: J. Literska, M. Makula, B. Mańkowska, A. Potępa, M. Tadla, B. Wyszyński, Ł. i M. Szymczyk, J. Bauszek, D. Niebudek, A. Trefon, J. Brzeszczyński oraz chóry K. Sroki i G. Kamieńskiego.

Muzykę do piosenek napisali: S. Sendecki, T. Czarnecki, G. Spyra, R. Siwek, B. Wyszyński, J. Homeniuk, J. Literska, A. Skaźnik oraz Ł. Szymczyk.

Spis utworów:
1. Śląska wyliczanka