Eugeniusz Kluczniok

Eugeniusz KluczniokUrodzony w 1951r. w Rybniku. Od 1968r. pracował jako elektryk w kopalni „Dębieńsko” w Czerwionce. Po likwidacji kopalni rozpoczął pracę w powstałej w jej miejscu spółce energetycznej „Megawat”. Od młodych lat komponuje i pisze teksty, w większości w gwarze śląskiej. Równolegle z pracą w kopalni, pracował jako muzyk w zespołach rozrywkowych. Swoją przygodę z filmem rozpoczął od tworzenia muzyki do filmów Klubu Filmu Niezależnego w Rybniku. Zagrał kilka epizodycznych ról w produkcjach KFN- u, oraz TVP. Jego pomysłem było tworzenie filmów o tematyce śląskiej. Pierwszym był „Jak przed wojną”(2004). Po udanym debiucie w 2005r, powstał film „Msza”. W 2006r. zakończono realizację trzeciego filmu o tematyce śląskiej „Kant-pol”. Realizację czwartego filmu pt. „Byzuch” zakończono jesienią 2008r. Film ten otrzymał nagrodę specjalną na XIII ogólnopolskim festiwalu filmów komediowych w Lubomierzu. Realizację piątego filmu „Bajzel po polsku” zakończono jesienią 2009 roku. Ten film również otrzymał nagrodę specjalną  na festiwalu w Lubomierzu. W 2010 roku, zrealizował kontynuację „Byzucha”, „Byzuch 2 rewizyta”. W 2011  powstał film „Powołanie”, a w 2012 „Tu jest fajnie”. Obecnie kręcone są zdjęcia do dziewiątego filmu o tematyce śląskiej. Do wszystkich filmów sam pisze scenariusze, oraz komponuje i wykonuje muzykę. Za swoje dokonania został odznaczony srebrnym medalem „Zasłużony dla województwa śląskiego”.